A cikória
A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek. A cikória az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Különösen elterjedt a Földközi-tenger országaiban, mivel ott figyelhető meg ennek a növénynek a fő felhasználása.
A gyökér jelentős tápanyagraktár, elsősorban szénhidrátot (inulint) raktároz.
A hagyományos cikória gyökere és levele hasznos anyagokat tartalmaz, amelyek miatt ezt a gyógynövényt gyakran alkalmazzák gyógylevesek előállításához, mivel kedvező hatással van az emésztésre.
A gyökércikóriát főleg por állagú készítményekbe használják, gyakran készül belőle instant por,
amelyből az emberek kávéra emlékeztető ízű italt nyernek.
Rendszeres használatával helyreállítja a test energiáját, enyhíti a fáradtságot és a kimerültséget.
Vörös cikória
A vörös cikória vöröses levelekkel rendelkezik, amelyekben külön fehér erek találhatók, mivel a közönséges fajta nemesitett változata. A levelének íze keserű és csípős, de hőkezelés után lágy lesz. Úgy tartják, hogy ez a fajta saláta alkalmas könnyű ételek készítésére. Olívaolajjal, babbal és hasonló zöldségekhez passzol. Nálunk a Radicchio néven ismert fajtája kapható.
Ez a növény normalizálja az anyagcsere folyamatokat a szervezetben, és eltávolítja az összes mérgező anyagot. Ezen kívül tisztítja a vesét, javítja a cukorbetegek egészségét, normalizálja a vér összetételét, étvágygerjesztő, pozitív hatással van a bélműködésre, gyomorégés ellen is használják.
Cukorsüveg-cikória
Egy másik cikória, ami egyfajta saláta, amelyet gyakran belga cikóriaként emlegetnek. A magját május-júniusban vetik, mert így lehet a hajtatáshoz legalkalmasabb gyökereket nyerni. Télen vagy ősszel üvegházakban termesztik. Ekkor a desztilláció segítségével lédús káposztafejeket és ropogós leveleket hajtatnak a gyökerekből. A növényt egész évben termesztik. Ehhez ágyásokba ültetik.
Salátának való felhasználása előtt sós vízben áztatják, ami eltávolítja a keserű ízt. Az ilyen típusú levelek fő jellemzője a hozam a téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség. A gyógynövény számos hasznos anyagot tartalmaz, amelyek gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. Csak friss leveleket használj salátákhoz, ne régi leveleket.
Levél cikória
Ez egy saláta fajta a napraforgófélék családjába tartozik, és a pitypang közeli rokonának tekinthető. A köznyelv saláta cikóriának hívja. Az ilyen növényt világoszöld káposztafej jellemzi zöld levelekkel. A levelek különleges göndörséggel rendelkeznek, ennek a tulajdonságnak köszönhetően vizuálisan salátára hasonlítanak.
Ízletessége hasonló a többi típuséhoz, de azokhoz képest nem annyira népszerű. Sűrű, zöldes káposztafejekben árulják, amelyek sima és kemény levelekkel rendelkeznek, és elérik a 13 centimétert.
A cikória egész évben terem, nyersen és főzött ételként egyaránt fogyasztható.
De friss salátának elkészítve a legfinomabb és legegészségesebb.
A növény hasznos tulajdonságokkal és gyógyhatással rendelkezik.
Ha legalább egyszer nem próbáltad, sokat veszítettél.
Még az ablakpárkányon is könnyen nevelhető. A magvak elültetésével igazi csemegéhez jutsz, mivel nagy vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. A gyökerekből hajtatni november végétől február végéig lehet.
A növény levele borogatás formájában gyulladáscsillapító. A gyökér forrázata általános frissítő, emellett enyhén has- és vizelethajtó hatású. 28 g gyökeret adjunk 4,5 dl forró vízhez.

Facebook Comments